måndag 18 maj 2009

Inlägg E The elements of journalism

Gammelmedier vs sociala medier

Jag har tidigare resonerat omkring ansvaret som följer journalistyrket. De etiska regler som ska efterföljas. Moralen bakom vad som publiceras och vikten av att presentera sanningen.
I boken "The elements of journalism" listas de viktigaste grundstenarna för yrket. Varje journalist borde aktivt sträva efter att följa dessa. Konsumentera förväntar sig, med all rätt, att medierna tar sitt ansvar.

Men de sociala medierna som tar allt större plats, vad gäller för dem? Bloggar och forum är fulla av subjektiva "sanningar" och enskilda åsikter. Här ställs inga krav på källhänvisning, research och moral. Vem som helst kan skriva vad som helst.

I mitt förra blogginlägg skrev jag om konsumentens ibland bortglömda förmåga att själv ta ställning. Jag tror att den tanken passar väl in i den här diskussionen också. Jag tror att vi är på väg mot en större medvetenhet om vårt eget ansvar inför det vi läser. I likhet med Kovach och Rosenstiel vill jag i denna fråga belysa gammelmediernas ansvar att "utbilda" de sociala medierna och deras användare. Jag tror att konsumenterna kommer att ställa allt större krav på bloggare, samtidigt som vi lär oss att en blogg eller ett foruminlägg baseras på enskilda individer och deras uppfattningar. I den allt större djungel av bloggar som växer fram kommer läsarna nog snart att ställa större krav på kvalitet.

Det kan även vara så att en blogg och ett foruminlägg kan fungera som ett komplement till gammelmediernas traditionella nyhetsbevakning. När något stort inträffar sprids snabbt rykten och vittnesmål via forum och bloggar, samtidigt som medierna strävar efter att förmedla korrekta uppgifter. Om läsarna ser bloggarna som just rykten och enskilda upplevelser kan de intressera vid sidan av medias förhoppningsvis sanningsenliga och objektiva rapportering.

De traditionella medierna kan välkomna de sociala och koncentrerat skärpa sin egen kvalitet. Genom att visa god journalistik kommer förhoppnings intresset för välskrivet material att öka. Att minska glappet mellan journalister och läsare kan inte vara annat än positivt, anser jag. Återigen fördummas "den stora massan" och ses som en grupp av någon sorts lägre stående varelser som inte vet sitt eget bästa.
Jag undrar hur man kan sätta sig över andra på det viset? En avklarad journalistutbildning och något publicerat verk, gör det att man plötsligt befinner sig ljusår ifrån alla andra, vanliga människor?

Nej, jag tror att de flesta journalister har sökt sig till yrket med ett intresse för människor och en vilja att berätta och förklara. De flesta ser sig nog som delar av "massan". Eftersom bloggar har en sådan genomslagskraft och så många läsare kan det väl konstateras att det är något som går hem. Samtidigt ligger det i människans natur att sträva efter förbättring. De traditionella medierna borde stå som förebilder för den enskilda individens önskan att uttrycka sig. Och samtidigt ta lärdom av vad läsarna vill ha och förnya journalistiken genom att föra den närmre läsaren och ge röst åt de svaga.

Men, jag är ju bara en i mängden, och det här är en blogg - så ta det du läser med en nypa salt!